diumenge, 5 d’abril del 2015

MANIFEST CONSTITUENT DE MOVEM REUS-ASSEMBLEA OBERTA

El municipalisme ha estat una de les palanques de canvi primordial de les nostres vides i, amb elles, d'els processos socials i polítics de la nostra ciutat.
Però quan els ajuntaments cauen en mans de les forces conservadores o en mans de les forces proclius a dur a terme polítiques neoliberals, aleshores els municipis esdevenen espais per l'epeculació, els desnonaments, la discriminacions, la corrupció, la pobresa energètica, le malnutrició d’una part creixent de la població, les retallades dels serveis municipals, la repressió, la privatització dels espais públics i són, a la vegada, un indret òptim per els grans grups econòmics.
Per aixo volem remoure Reus.
Volem una ciutat que promogui l’honestedat dels governants i impedeixi la connivència mafiosa entre política i diners. S’ha de posar fi a l’acumulació de càrrecs, limitar els sous i mandats, impulsar agendes transparents i establir mecanismes efectius de control dels responsables públics. Volem un nou contracte ètic entre ciutadania i representants.
Hem de trobar la forma d’aturar i revertir les insultants desigualtats que s’han produït en els últims anys. Volem una ciutat sense desnonaments ni malnutrició, on la gent no hagi de patir pujades abusives en el preu dels serveis i taxes municipals. L’accés a l’habitatge, a l’educació, a la sanitat, a una renda mínima, han de ser drets garantits a tothom i no privilegis a l’abast d’una minoria.
Volem una autèntica democràcia local, que obligui els representants a manar obeint. Una democràcia amb descentralització, amb controls socials sobre els pressupostos i amb iniciatives i consultes vinculants que ajudin a prendre decisions compartides i legitimades.
Necessitem una ciutat acollidora però disposada a plantar cara als grans lobbies financers, immobiliaris, comercials i turístics. Necessitem institucions que apostin per l’economia social i la creació d’ocupació . Una ciutat on la contractació pública respecti criteris de justícia social i ambiental.
No volem una ciutat que es vengui el patrimoni urbà i empresarial al millor postor. Volem institucions que garanteixin el control democràtic de l’aigua, que impulsin mesures fiscals i urbanístiques que acabin amb l’especulació del sòl, fomentin polítiques energètiques i de transport ecològicament sostenibles, que incentivin la solidaritat entre els veïns i les veïnes i la pervivència d’un sentit de ciutadania basada en el bé comú.
Rescatar la democràcia dels poders que la mantenen segrestada és un repte difícil, ambiciós, però al mateix temps apassionant. Exigeix la gestació de noves eines d’articulació social i d’intervenció política on es trobi la gent organitzada i la que comença a mobilitzar-se. La que porta temps lluitant i la que es sent estafada però anhela il·lusionar-se amb un projecte comú.
Per això impulsem aquesta Plataforma ciutadana. Per construir una candidatura de confluència amb vocació guanyadora, de majories. Una candidatura engrescadora, amb presència als barris, als llocs de treball, al món de la cultura, que ens permeti transformar les institucions en benefici de la gent.
Volem defugir de les velles lògiques de partit i construir nous espais que, respectant la identitat de cadascú, vagin més enllà de la suma aritmètica de les parts que els integren. Pensem que la nostra ciutat reuneix les condicions per fer-ho possible.
Vivim temps excepcionals que exigeixen iniciatives valentes i creatives. Si ens organitzem a partir d’objectius i pràctiques concretes podem assolir fites que semblaven impossibles. Si som capaços d’imaginar una altra ciutat, tindrem el poder de transformar-la.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada